Kemaskini Akaun SPA anda

Assalamualaikum, sahabat-sahabat sekalin..

Harini saya nak update sedikit tentang SPA..
atau lebih dikenali dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam..
sesiapa yang dah tamat belajar, yang nak cari kerja, biasanya akan mengisi borang online spa8i..
apabila terdapat kekosongan jawatan, dan anda layak dengan jawatan tersebut, insyaAllah anda akan dipanggil temuduga..

klik gambar di bawah untuk terus ke halaman SPA=) 

bagaimana untuk mengisi borang SPA???
okok, meh saya terangkan.. 
Langkah kedua, pilih mana-mana server yang boleh bukak.. 
Langkah ketiga, daftar akaun SPA (bagi yang belum ada), kalau dah ada, terus log in la=)
Langkah keempat, isi semua data-data yang diperlukan, termasuk jawatan yang ingin dipohon..
Tapi, AWAS!! pastikan jawatan yang dipohon sesuai dengan kelayakan anda=)
lihat gambar di atas.. saya tidak layak untuk memohon penolong pegawai, walaupun saya ada diploma dalam bidang tersebut..kenapa tidak layak?? sebab saya ada degree.. huhu..
so, kene lah apply pegawai..

Masuk tahun ni (2012), dah 3 tahun bidang perancang bandar dan desa ni tiada pengambilan temuduga spa..
harap-harap tahun depan ade lah ye=)

so, sesiapa yang bercita-cita nak kerja dalam sektor awam, sila kemaskini maklumat spa anda=)
buat pelanjutan masa=)

ok lah..
sekian, assalamualaikum=)




7 chit chat:

Anonymous said...

Cm na nk update ye kak??sya nk update emel sya bub sya dah tk leh buka emel lama dn skrg dah buat email bru tp sya tk tau lh..cm na ye kak??ajar please..

dannesto said...

mcm mna kalau lupa kata laluan..sa sudah reset kata laluan lma tapi kata laluan yg bru sa gna tak sah pula,tlong blh?

umizue said...

kalau lupa kata laluan, reset je.. nnt dia hantar kata laluan ke emel..

yana said...

akak mcmne nak kemaskini mksudnye saya nak tukar permohonan ... rasa mc jawatan tu x sesuai je... mohon ......

Anonymous said...

macam mana nak buat , kalau email kita buat dekat spa ni email yg tk boleh guna dh . nak tukar email lain mcm mana ?

umizue said...

Biasanya, dia register guna kita punya no ic.. Kne explore cara nak tukar emel. Sbb saya pon penah buat tuka emel ni.. Dari emel yahoo, saya tukar gmail.. Boleh.. Kalau dah puas explore, xdpt jgk, nnt saya cuba tolong sampai boleh

Anonymous said...

saya cek keputusan spm tak ada la camna nak kemaskini balik cr tak jumpapn untuk kemaskini


up