Jom mandi sesame

Assalamualaikum..
Hai semua.. Dah mandi ke belum???
Jom join saya mandi.. Hehehe

Kawan baik

Assalamualaikum..

Haaa.. Nila kawan baik aku sejak kt utmkl lagi.. Roommate.. Coursemate.. Dan skg ni ktrg buat projek y sama.. Hehe.. Gambar kat bwh ni amik masa meeting.. 

2 jam perjalanan untuk sampai ke sekolah

Assalamualaikum

Harini nak citer sikit tentang sekolah.. Dalam perancangan, ada satu garispanduan yang digunakan dalam memandu bagaimana lokasi perletakan sekolah ditentukan.. Lihat gambar di bawah:
Sumber : Garispanduan perancangan kemudahan masyarakat, 2012
Tetapi, masih ada masalah seperti keratan akhbar metro ini..
Pukul 4pagi dah kene kluar pi sekolah.. Sekolah yang jaraknya 8kilometer.. 2 jam perjalanan nak sampai ke sekolah.. kalau naik kereta, 2 jam dari Kuala Lumpur boleh sampai ke Melaka.. lalu highway.. hihi.. 

Mungkin disebabkan kawasan tempat tinggal mereka yang jauh di pedalaman? 

Mesti ada jalan penyelesaian untuk masalah mereka ni. Antara yang boleh dicadangkan ialah;
1. Bina asrama.. Asrama khas untuk pelajar yang duduk jauh.. Memakan masa 1jam lebih untuk kesekolah.. Hari jumaat, lepas habis sesi persekolahan, bolehla balik rumah.. Sekurang2nya mereka ada masa untuk berehat dan mengulangkaji..
2. Bina sekolah berhampiran.. Ini memerlukan kos yang agak tinggi..

Setakat ni, saya ada 2 idea saja.. :) mungkin anda ada cadangan lain? Sangat dialu-alukan.

Terima Kasih

Cara Menambahkan Susu Ibu

Assalamualaikum

Di sini sy nk kongsikan beberapa petua dan cara untuk menambahkan susu ibu:

1.HALBA @ FENUGREEK
Basuh sesudu halba dan rendam dalam air panas (bukan menggegak yea),tutup bekas rendaman,biarkan selama sejam.Selepas sejam ,anda akan dapati airnya bertukar kekuningan. Tuangkan air rendaman tadi ke dalam mug yang lain n minum begitu sahaja atau campurkan dengan air kegemaran anda. baki halba tadi boleh dikitar semula dengan menambahkan air panas ke dalam bekas halba tadi.Halba tadi boleh digunakan sehingga air rendaman tidak lagi kelihatan kuning.Minum 3 kali sehari inshaAllah dengan izinNya..anda akan merasa bengkak susu (susu banyakla tu).

halba

2. LOBAK PUTIH
Since dalam pantang tak banyak sayur yang boleh dimakan,ibu-ibu bolehla mencuba sayur2 yang boleh menambahkan susu badan antaranya seperti LOBAK PUTIH. Biasanya lobak putih saya akan buat sup sayur .Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi,masukkan isi ayam, masak hingga mendidih kemudia masukkan lobak putih.Makan dengan ikan panggang + nasi putih panas2..memang menyelerakan walaupon dalam tempoh berpantang.
sup lobak putih

3. KURMA

Makanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat, di antaranya adalah protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium.  Ia juga kaya dengan zat besi dan membekalkan kalori segera yang diperlukan terutamanya buat ibu hamil dan menyusu. Ibu menyusu sila amalkan makan kurma hari2 yea..untuk lebih best..boleh buat KURMA MILKSHAKE.Caranya:
Rendamkan 7 biji kurma + 21 biji kismis + 3 biji badam ke dalam air susu.Simpan dalam peti sejuk semalaman. Esoknya,blend semua bahan tadi guna blender biasa2 tu then tambah air satu mug after blend.Kalau rasa tawar bleh tambahkan bilangan kurma n blend lagi..memang pergghhh sedap. :-) 
psst: nak best lagi guna ESP shaklee n milkshake..wallah..very perrghhh I tell you!!!
SELAMAT MENCUBA

kurma shake
   
Sekian, selamat mencuba!!

Minyak Naik DOPOSEN/liter

Assalamualaikum..

Kalau betu lah harga minyak ni naik demi kepentingan rakyat.. 
macam yang PM cakap kat berita.. 
fine, aku terima seadanya.. 
siapa lah aku??

tapi, kalau untuk kepentingan kroni.. 
TIDAK!! aku tak akan halalkan setiap sen..
..................................................................................................................
belajar setinggi awan..
belajar menanggung hutang 1%/3% kos perkhidmatan.. 
siapa suruh ambik ptptn??
kau pikir mak bapak aku pak menteri??
aku nak belajar.. nak ubah nasib keluarga.. kononnya..
walau dapat result kelas kedua atas, mak bapak still support kalau aku kekurangan..
macammanelah?
aku cuma dapat sumbangkan rm10-50/month ke tabung haji mereka..
tengok keadaan..

bank in gaji 28hb..
settlekan hutang..
ptptn, kereta, rumah, nursery, bil-bil, belanja dapur..
rumah aku tak pasang astro..
30hb, duit dah hampir habis..
cukuplah untuk minyak ulang alik dari pejabat ke rumah..

Nasib baik bil air aku tak payah bayar.. paling banyak pun, rm0.60sen saja..
Terima Kasih Kerajaan Negeri Selangor 

Ya Allah
Murahkanlah rezekiku..
.............................................................

Nabi Muhammad SAW pernah mengikat perut dengan batu sebab nak tahan lapar sehingga dikasihani para sahabat. Baginda berbuat demikin supaya rakyat lain tidak kelaparan. Wahai pemimpin, contohilah kepimpinan Nabi.. Menjadi pemimpin bukan bermakna dialah yang pertama senang, tetapi dialah yang terakhir senang. Itulah tanggungjawab pemimpin yang sebenar.

Sembang orang berduit tak akan sama dengan sembang orang yang tak ade simpanan..
Sembang orang yang tak ade simpanan, tak akan sama dengan orang yang kerja kuat tapi belanja harian terkais-kais..
dan, tak akan sama juga dengan sembang orang yang ada harinya terpaksa menyabarkan anak isteri supaya bertahan lapar..

Apa yang menjadi kemarahan rakyat ialah
Duit hasil titik peluh kami untuk dibelanjakan untuk diri sendiri dan keluarga diambil orang, dan orang itu menganggap kami tidak bersyukur..



Power Pumping

POWER PUMPING

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk merangsang penghasilan susu

2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan

3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Kaedah Power Pumping

1. Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

2. Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

3. Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.

4. Power pump di hujung minggu Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.

Tips umum mengepam

- Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk power pumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat suna tterutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan power pumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih 

- Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya

- Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan

- Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam

- Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih banyak susu.

- Pam setiap 2-4jam sekali

- Be kind to yourself, apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik 

- Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain 

SETIAP ANAK YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA KITA ADA REZEKINYA MASING²…. TIADA ISTILAH TIDAK CUKUP SUSU UNTUK MENYUSUKAN ANAK..YG PENTING YAKIN DAN SENTIASA BERSYUKUR DENGAN REZEKINYA..

Salam Aidilfitri

Salam aidilfitri 
Maaf zahir batin


Baju raya anak

Assalamualaikum... 
Hai.. Macamana persiapan raya korang??? Mesti dah banyak kan?? Kira kira tinggal 2/3 hari je lagi nak menyambut syawal.. Alhamdulillah.. 

Hasil pengumpulan dari awal ramadhan.. Baju raya untuk anak anak la yang paling banyak.. Exited.. Hihi.. Baju untuk anak-anak la paling banyak.. Dari baju peplum, kurung n tshirt.. 
Y warna turqoise tu baju peplum.. Kain dia pink.. Memang cantik bila ainul yang pakai.. Baju budak kecik lagi mahal dari baju orang dewasa.. 2 helai baju dekat rm 200.. Aiyoo.. Xpela, janji puas hari.. Alhamdulillah

Yang ini pulak warna kelabu.. Kain cantik.. Ni baju raya kami untuk 1st day raya.. Sedondon ibu ayah n ainul..

Bawah-bawah ni pulak tshirt ainul n amar.. Aku shopping dekat baby manjaku sri gombak.. Tengah sale ni la nk grab baju murah-murah.. Hihi
Total shopping kat baby manjaku cuma rm120 je, termasuk toileteries n minyak telon.. Murah kan?? Sbb tu aku shopping baju budak-budak kat baby manjaku bila ada sale.. Harga mmg terbaik.. 

Haaa, ni baru baju anak-anak.. Blom baju mak ayah dia lagi... Haha.. Alhamdulillah.. Rezeki raya tahun ni.. Dah dua anak aku.. Hihi.. 

Ya allah, murahkanlah rezekiku dan rezeki suamiku ya allah.. Murahkanlah rezeki kedua ibu bapaku, adik-adikku dan anak-anakku ya allah.. Semoga iman kami juga bertambah kuat.. Amin ya rabb

Sekian, wassalam

3 layer tea

Assalamualaikum

Hai.. Korang buka puasa apa harini??? Harini aku masak spaghetti bolognese dan three layer tea.. Senang dan seeedaaaapppppp wa cakap luuuu... Nyummm :)

Spaghetti tu aku bli kuah y dah siap je.. Dalam tin.. Tinggal panaskan.. Disebabkan xsempat nak alter kuah dia, aku just panaskan aje.. Cuma tambah meatball.. Aku beli meatball bakso yang besar2 tu.. :) xsempat nak snap pic spaghetti.. Sempat amik gambar air 3 layer tea ni aje.. 

Haaa.. Menggoda x?? Hihi.. 

Senang je buatnye..

Bahan-bahannya ialah

Air gula merah (aku cairkan gula kabung yang bulat keras tuu, ditambah sedikit air dan gula pasir 4 sudu).. Then sejukkan..

Air rendaman teh (aku guna teh lipton sebab itu je yang ada.. Kalau ada teh masjid yang timbang tu mesti lagi kaw punya lah)

Susu cair

Ais

Cara membuatnya:

Letakkan air gula merah 1/3 cawan
Letakkan ais sehingga memenuhi gelas.. Lagi banyak lagi sedap..
Masukkan susu cair (hati-hati ketika masukkan susu cair ni.. Kene perlahan-lahan dan perlu melalui tepi cawan supaya susu tak bercampur dengan gula merah)
Letakkan air rendaman teh

Dah siaaapppppp.... 
Senang dan menarik kan?? 
Boleh la cuba ye.. Hihi

Waktu nak minum, tiup gula merah guna straw (hubby aku ajar).. Haha.. 

Sekian, wassalam



Hai

Assalamualaikum...
Haiiiii.. 
Harini aku try belit pashmina ikut tutorial yang hubby aku download.. Hihi.. Syok la.. Banyak jenis belitan yang aku blaja.. Yang paling senang sekali....... Sila tengok gambar keh..
Sila abaikan muka model yang tak berapa nak comel ni ye.. Aku nak tunjuk belitan pashmina ni je.. Senang sangat..

Nanti aku buat tutorial ye.. Hihi.. Tu pun kalau ada permintaan.. Kalau tak de, suka hati aku la nak upload ke tak kan.. Hihi.. Ok lah.. Dah malam ni.. Zzzzzz

Sekian.. Wassalam

1st day kerja

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Syukur sangat sebab dapat menempuhi hari ni dengan jayanya.. Hehe.. Harini merupakan hari pertama aku bekerja setelah 2 bulan bercuti.. 

Pengalaman meninggalkan dua orang anak sangat menyedihkan.. Nasib baik yang mengasuh merupakan mak cik aku sendiri.. Adik kepada mak aku.. Dia berpengalaman selama 7 tahun dalam bidang nursery.. 

Semangat punya pasal nak kerja... Ko tau aku bangun pukul brape? Pukul 3.15am dah bangun.. Alang2 dah terjaga, terus masak untuk makan sahur..  Siapkan barang-barang ainul dan amar untuk dibawa ke rumah mak cik..

Ainul pula baru baik dari cirit birit dan muntah-muntah.. Badannya masih lesu.. Asyik nak aku dukung aje.. Kalau aku boleh, memang aku dah dukung dah.. Nasib baik mak cik aku pandai ambil hati ainul.. Sekejap aje tangisnya.. 

Sampai saja di pejabat, ada mak cik cleaner tegur aku "wah...masih cantik lagi".. Cashier baiduri tu pun kata kat aku, "ni pakai bengkung berapa meter la ni?".. Hehe.. Aku pakai 2 jenis bengkung.. Satu, bengkung moden.. Bengkung moden ni aku beli jenama orang kampung.. Ia bersekali dengan jamu-jamuan.. Tapi, bengkungnya pendek.. Aku pakai waktu nak pergi klinik hantar amar cek kuning.. Bengkung yang kedua pulak, merupakan home made bengkung.. 12meter panjang.. Actually, kedua-dua bengkung ni aku dah guna sejak bersalinkan Ainul lagi.. 

Hasil tuaian perahan breast milk hari pertama kerja.. Haa kau, 7oz.. Aku pam pukul 10.40am.. Lagi satu, aku pam pukul 4.00pm.. 5oz.. Gambar yang petang aku tak ambik pun.. Kejar masa nak jumpa bos.. Hehe.. Pagi sebelum hantar dorang pi rumah mak cik aku, aku dah bagi direct breastfeeding kat amar.. Amar memang kuat menyusu.. Aku harap sangat dapat bertahan sampai umur dia 2 tahun.. Aminn..


Petua yang aku guna untuk mendapatkan hasil perahan susu yang agak banyak ialah;

1) waktu sahur makan nasi, sayur hijau dan minum horlicks
2) berzikir semasa perah "ya matin ya matin ya matin" sebanyak mungkin
3) fikirkan kegembiraan anak kita ketika dia dapat menyusu dengan kenyang

Setakat ni, inilah yang aku amalkan.. Alhamdulillah

Sekian

Buaya tembaga dijumpai di Kuala Selangor

Assalamualaikum

Semalam heboh kisah buaya tembaga telah dijumpai di Kg Bukit Belimbing Kuala Selangor.. Aku berasal dari kampung berhampiran, jadi aku tahu serba sedikit mengenai kisah-kisah buaya tersebut melalui cerita yang abah pernah kisahkan..

Untuk pengetahuan, kg bukit belimbing ni merupakan satu tempat yang terkenal dengan keindahan bakau dan telah diwartakan sebagai kawasan pemeliharaan kelip-kelip.. Korang pernah dengar pasal kelip-kelip Kg Kuantan?? Haa.. Sebenarnya kelip-kelip Kg Kuantan dan Kg Bukit Belimbing ni berada di sungai yang sama iaitu Sungai Selangor.. Korang pernah pergi tak??

Hehe.. Bagi yang dah tahu kisah buaya tembaga ni ada kat situ, mesti dah tak nak pergi kan?? Aku pun dah tahu lama kisah buaya ni, tapi, buat tak tau jeee waktu naik sampan tengok kelip-kelip haritu kan.. Dah la duduk depan sekali.. Cuma aku ingat pesan abah, "kalau naik sampan tengok kelip-kelip, jangan sekali-kali seru nama buaya.. Nnt muncul lah dia".. Jadi, aku hanya bersyahadah dalam hati sepanjang menyelusuri Sungai Selangor Kg Bukit Belimbing...alhamdulillah aku selamat.. abah juga pernah bawa kami adil beradik dan mak beriadah di kawasan kelip-kelip kg kuantan (duduk kat jeti je, tak naik sampan pun).. Dan abah bercerita.. Sewaktu dia sedang bertugas dalam kerja-kerja mencari mangsa lemas, dia kene turun dalam sungai tersebut.. Ops, lupa nak bagitau.. Abah aku ni bomba berpangkat bomba kanan.. So, tugas dia bawa kenderaan bomba dan memastikan kelengkapan cukup dan selamat.. Namun, keadaan terdesak menyebabkan dia terpaksa turun padang membantu rakan seperjuangan.. Selepas menunaikan solat hajat 2 rakaat, abah pun terjun ke dalam sungai tersebut.. Dia mendapati banyak anak buaya sedang berenang-renang.. Abah kata "banyak macam anak ikan"...

 Untuk pengetahuan lagi, kawasan ni sangat terkenal di kalangan kaki-kaki pancing.. Memang besar-besar ikan kat sini.. Setakat yang aku tahu, buaya kat sini tak pernah lagi makan manusia.. Sebab penduduk sini bagi mereka makan ayam dan lembu.. Ni yang aku dengar cerita laa.. Tak tahu sejauhmana kesahihannya.. 

Besar giler kan buaya ni?? Dianggarkan panjangnya 7meter plus minus.. Beratnya pula ialah 1000kg... Wowww.. Kulit dia tu sangat berharga tau.. Boleh buat aku jadi kaya raya.. Haha.. Kenapa aku cakap macam tu?? Sebab kulit dia tu boleh buat sekurang-kurangnya 300++ pasang kasut... Wowow.. Macam jumpa harta karun kan.. 

Tamatlah riwayat sang buaya tembaga.. Innalillahiwainnailaihiraaajiuunn.. Jika ada si bapak buaya, maka ada juga lah anak buaya.. Pandai-pandai lah translate sendiri maksud aku ni ye..

Haa.. Ni dia bukti buaya tembaga memang betul-betul dijumpai di Kuala Selangor.. 

Sekian, terima kasih

Tempahan baju silkscreen

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. Dari hari ke hari, semakin sihat.. Jadi, rutin harian kembali seperti sediakala.. Busines akan diteruskan demi mencari bersuap-suap nasi..hehe..

Kepada yang belum tahu apa yang aku sedang jalankan, meh cheq habaq mai..

Aku dan suami mengambil tempahan cetakan baju silkscreen untuk baju kenduri, baju kelas, baju sukan, baju family day dll.. 

Jika anda sedang mencari-cari tempat untuk tempahan baju, bolehlah hubungi kami.. Call / msg / wassap 0191252583(hafiz) 

Msg kami untuk dapatkan katalog baju... :) sila kunjungi blog kami untuk maklumat lanjut www.saljucreatives.com

Sekian, terima kasih

Ainul Mardhiah Hafiszee 2 Tahun

Assalamualaikum

21 Julai 2013 (semalam), genaplah usia Ainul 2 tahun.. Alhamdulillah ya rabb.. Kerna mengurniakan aku anak yang sihat, pintar, baik, rajin dan comel.. 

Semoga Ainul jadi insan yang solehah dan berjaya dunia dan akhirat.. Aminnn


Sekian, wassalam

Bu, Ainul minta Maaf

Assalamualaikum

Ainul: Buuuu, maaf.. Sambil hulurkan tangan.. Bila aku hulurkan tangan, dia mencium tangan aku tanda mohon maaf.. 
Ibu: sayang, ibu dah lama maafkan.. Jangan risau ye.. Sambil memeluk erat ainul dan mengucup dahinya..

Berulang-ulang kali dia meminta maaf.. Kadangkala terjaga malam pun, dia merengek minta maaf..

*hati ibu mana yang tidak tersentuh jika anaknya meminta maaf.. Lagi- lagi anak yang masih kecil"

Ainul yang baru berumur 2 tahun.. Baru sahaja menyambut ulang tahun yang kedua.. Sudah  mengerti erti kemaafan.. 

Tapi, masuk harini dah 3 hari ainul demam panas.. Dah bawak jumpa doktor.. Dah makan ubat.. Namun, demamnya masih belum kebah.. Ya Allah, sembuhkanlah penyakit Ainul Ya Allah.. Kebahkanlah demamnya Ya Allah..  Dia terlalu kecil untuk merasai demam yang panjang Ya Allah.. Aku sanggup untuk menerima dan menanggung sakit dan demam anak-anakku Ya Allah.. Asalkan mereka tetap sihat walafiat dan gembira Ya Allah.. 

Pkul 3.15 mlm tadi, ainul mengejutkan aku bangun dari tidur.. Nak susu katanya.. Aku pun bangun dan merasakan badan dia terlampau panas.. Lepas dia habiskan susu, aku memberinya makan ubat demam.. Merengek-rengek dia tak mahu makan ubat.. Tapi, aku pujuk dia dengan kasih sayang.. Alhamdulillah dia dapat menghabiskan ubat demam yang aku beri (2.5ml).. 

Lepas makan ubat, aku sapukan sapu tangan yang direndam ais di kepala dan tapak kaki dia..  Turun sikit suhu badannya, alhamdulillah.. Sambil tu, ainul layan upin ipin.. Itulah rancangan yang sangat digemarinya.. Ainul layan upin ipin, aku pun sibuk di dapur masak untuk makan sahur..  Usai aku masak sahur, ainul pun terlena.. 

Ainul, ibu mintak maaf ye.. 

Setelah aku selidik-selidik macamana ainul boleh demam.. Aku dapat satu penyebab yang kuat.. Bukan disebabkan main panas atau tersalah urat..

(Gambar ainul sewaktu baru pandai merangkak)

Pada suatu hari, aku ter marah dia dengan teruk dalam tempoh 2 tahun umurnya.. Sebelum ni aku tak pernah nak marah sampai macam tu skali.. Yang menyebabkan aku marah dia ialah:

Aku terbau minyak telon yang sangat kuat waktu terjaga dari lena kerana menidurkan amar muazzam.. Aku ternampak dia sedang cuba memasukkan botol minyak telon (yang baru aku beli hari sebelumnya, yang baru digunakan sekali) ke dalam bakul.. Berulang kali dah aku nasihatkan dia jangan main minyak ni, nanti kene mata pedih.. Jangan main, jangan... 

Aku dengan geram, pukul tangan dia dengan tangan aku sendiri sambil marah dia "ibu tak nak kawan dengan ainul".. Tiap kali dia datang kepadaku, aku marah dia "ibu tak nak kawan ainul.. Kan ibu dah kata jangan main minyak tu.. Kenapa main jugak?".. Pukul lagi tangan dia.. Dia menangis berlari ke arah maksu nya.. Maksu nya suruh dia mintak maaf kat ibu.. 

Tapi, tiap kali dia datang kat aku, aku akan menjeling dan buat muka marah.. Terus dia diam dan kalih pandangannya.. 

Bila hati dah tenang, suamiku pun dah belikan minyak telon baru, aku slow talk dengan ainul..  " kenapa ainul tumpahkan minyak dalam kotak?".. Dia jawab "Ainul nak buat kolam" kata dia... Aku terus tersenyum dan memeluk dia dan meminta maaf..  "Ainul, ibu minta maaf ye"... Sambil peluk erat badannya dan mengucup dahinya.. 

Ya Allah, kesalahan apa yang aku dah buat pada anakku ini Ya Allah? Aku merintih dalam hati..

Aku akan memulihkan semangatnya kembali.. Akan sayang dia sepenuh hati.. Ya Allah, kembalikanlah nikmat kesihatan buat Ainul.. Amin ya rabbal aalamin..


Ya, aku yang bersalah.. aku yang berdosa..

Ainul, ibu minta maaf ye.. Sayang ainul..

Hadiah dari cendawanies

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. 13Ramadhan harini..
Semalam Amar Muazzam dapat hadiah dari kawan-kawan aku.. Murah rezeki..

Cendawanies doakan Amar Muazzam jadi perdana menteri tuuu.. Aminnn ya rabb


Comel sangat hadiahnya.. Rajin betul dihias hias barang2 baby.. Hihi.. 

Terima kasihhh cendawanies 

Sekian, wassalam

Kek Pisang Chocolate Chips Kukus

Assalamualaikum

Alhamdulillah
masih dapat meneruskan puasa..
harini dah hari ke sepuluh..
Cepat jee masa berlalu.. 

Harini terlebih rajin sebab bangun awal.. hee..
Tengok ada pisang yang dah masak ranum.. hehe
Boleh la buat kek pisang..

Bahan-bahan ni aku dah olah mengikut apa yang ada dalam stok bahan-bahan kek mak aku.. hehe..

2 Cawan Tepung Gandum
1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat
1 Sudu kecil Baking Powder
Telur 5 Biji Gred B (Resipe asal menggunakan 4 biji telur gred A)
Gula Icing 1/2 Cawan (Resipe asal menggunakan Gula 3/4 Cawan, Tanpa Gula Perang)
Gula Perang 1/4 Cawan
Minyak Masak 3/4 Cawan
Pisang Lenyek 1 1/2 Cawan
Chocolate Chips (Ikut suka)
(Resipe Asal meletakkan 1 sudu kecil Ovalette)

 oppss, sila abaikan poster dr dzulkefly ahmad.. hehe..
atas meja makan mak aku ada macam-macam nasihat, doa, motivasi, poster.. haha

Cara-cara membuat kek pisang:
  • Ayak Tepung Gandum + Soda Bikarbonat + Baking Powder (Ketepikan dahulu)
  • Dalam bekas lain, Putar Telur sehingga kembang menggunakan mixer.. Tambah Gula.. Putar lagi.. Pastikan betul-betul kembang
  • Kemudian, campurkan pisang lenyek dan putar sehingga sebati
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil putarkan mixer
  • Sapukan loyang dengan mentega, tuangkan separuh aduan ke dalam loyang.. taburkan chocolate chips.. tuangkan adunan selebihnya dan taburkan lagi chocolate chips.. 
  • Kukus kek dalam api sederhana besar dalam masa 40minit


psstt: kalau nak tau, rumah mak aku tak ada mixer, whisker pon tak ade.. korang nak tahu aku guna apa?? guna blender je.. haha.. 

hasil akhir..
Macam bahulu.. gebu sangat..
sorry sebab camera aku ni low standard.. hihi

nyummmm
nak makan, kene tunggu waktu berbuka..
hehe..
ni aku potong untuk ainul.. hihi..
berselera benaw dia makan kek pisang chocolate chips yang ibu dia buat..

oh ya, credit to resipe asal dia dari blog sinar kehidupan

Sekian, Selamat Mencuba!!!

Kadar Bayaran Zakat Fitrah Tahun 2013 / 1434H

Kadar Zakat Fitrah 2013/1434H Negeri Seluruh Malaysia. Berikut adalah Jadual Bayaran Zakat Fitrah 2013 Mengikut Neger di Selangor, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Kelantan, Johor, Kedah dan Terengganu.


Tak lama lagi Ramadhan akan mejelma lagi dan pastinya disaat ini ramai yang tertanya kadar zakat fitrah bagi tahun 2013 di seluruh negeri Malaysia. Berdasarkan analisis, kadar zakat fitrah 2013/1434H tidak akan jauh berbeza dari kadar zakat fitrah 2012 yang lalu. Dibawah terdapat kadar zakat fitrah 2013 bagi negeri seluruh Malaysia.


Kadar Zakat Fitrah Mengikut Negeri Yang Telah Di Sahkan

Kadar Zakat Fitrah Negeri Selangor - RM7.00
Kadar Zakat Fitrah Kelantan - RM7.00
Kadar Zakat Fitrah Negeri Sembilan - RM6.50
Kadar Zakat Fitrah Negeri Perlis - RM6.00

Waktu Membayar Zakat Fitrah
  • Waktu Wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Waktu paling afdal: Sebelum Solat Sunat Aidilfitri
  • Waktu Sunat: Sepanjang bulan Ramadhan
  • Waktu makruh: Selepas solat sunat Aidilfitri dan terbenam matahari 1 Syawal.
  • Waktu Haram: Selepas terbenam matahari 1 Syawal

Zakat fitrah turut dipermudahkan dengan amil sendiri berada di merata kawasan awam khasnya seperti di masjid, surau, kilang, pasar malam atau pasar ramadhan di seluruh negeri termasuklah di kompleks membeli belah.

Sumber : sini

Luahan Hati Dayana

"Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand "

Sungguh ! Beratnya memegang kasih dan cinta pada seorg suami ! Berdoa agar jodoh dia mmg milik aku seorang smpai mati dan sungguh ..andai jodoh dia tetap ada bersama org lain , aku akan terima dgn terbuka dan terus kuat mcm yg mami lakukan !!

Percaya pada jodoh ! Percaya pada ketentuan ! Menangis air mata darah pon kalau takdir dah begitu..kita ada dua pilihan, terima atau menarik diri !!!

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan...

Ketegangan Kaum Melayu vs India di Klang Utara, Selangor

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. harini dah 7 Ramadhan..
rasa sekejap saja masa berlalu..

Semalam gempar di facebook berita ketegangan kaum antara melayu dan india di klang utara..
Menurut sumber yang dipercayai,
Ia berpunca daripada kemalangan..
Si Melayu menaiki motosikal ingin pergi solat terawikh.. Kemudian dilanggar oleh Si India yang berkereta.. berlaku sedikit pergaduhan mulut.. Si India yang mabuk menetak Si Melayu..
Allahuakbar.. 
Inilah antara bahayanya arak yang telah termaktub dalam al-quran..
Kerajaan Malaysia sepatutnya dari dulu lagi perlu mengharamkan arak dan judi dari terus berada di Malaysia..
Nak dijadikan cerita, Si Melayu pula merupakan salah seorang bonzer..
ada kumpulan sendiri (tak pasti)..
apa lagi.. geng si Melayu pun naik berang dengan tindakan si India..
berkonvoi ke satu persatu rumah india yang terlibat..
dan menetak tangan dan kepala mereka..
sehingga ada yang mati..
Nauzubillahiminzalik..

Aku mengambil peduli kisah ini kerana ia berlaku berhampiran tempat tinggal aku..
Walaupun aku bukan tinggal di Klang..
Tapi, bahangnya sampai di kawasan kejiranan aku..
Haish..

Padahnya Dendam

Aku percaya, ia takkan terhenti di sini..
Pasti ia akan berlanjutan..

Wahai anak muda..
Jangan biarkan hati-hatimu disaluti dendam kesumat..
Bersihkan hatimu, wahai anak muda..
Taklukilah dunia dengan penuh kasih sayang..
Nescaya terdapat kecintaan dan keamanan..
Jika kamu takluki dengan kezaliman dan hasad..
Kehancuran menantimu..


"..kita akan perangi mereka habis-habisan dengan KASIH SAYANG.."

-imam hasan al banna-

........................

(rentetan peristiwa)

LELAKI MELAYU DICEDERAKAN OLEH LELAKI INDIA BERPUNCA DARIPADA KEMALANGAN JALAN RAYA

Punca pergaduhan adalah berkaitan satu kejadian (1) lelaki melayu
Nama: Mohd syukri b.sairun
Umur:24 tahun, kerja di MPK (Majlis Perbandaran Klang) telah ditetak di jalan sg keramat 3, taman klang utama setelah terbabit dengan kemalangan. Mangsa bsama adiknya menaiki m/sikal utk ke masjid, telah dilanggar oleh suspek yg menaiki m/kar tersebut dr belakang. Telah berlaku pertengkaran mulut dan Suspek tlh keluar kenderaan dan tetak mangsa di kedua belah tangan dan kepala. Mangsa dirawat di zon merah HTAR klang dan tdk sedarkan diri. Suspek (1)(L)(I) umur 20an, bdn kurus sederhana tinggi, menaiki sebuah m/kar proton saga iswara warna biru, no.pend. BEG 8868 bersama (3) lagi lelaki india.

Susulan kejadian...

Salam YDH Dato' / Tuan / Puan;

Untuk makluman awal kes rusuhan diantara kumpulan lelaki Melayu dan kumpulan lelaki India di Flat Rebana dan Taman Klang Utama, Bukit Raja, Klang.

Terdapat (3) laporan polis yang berkaitan kejadian iaitu:
1. Bukit Raja Rpt 4238/13 (maklumat pertama)
2. Bukit Raja Rpt 4239/13
3. Bukit Raja Rpt 4240/13
4. Bukit Raja Rpt 4238/13

Mangsa yang cedera adalah seperti berikut:-
1. Zon merah(kritikal)-Kamala Gasan,26 tahun
(0163536027)
cedera_kepala ditetak s'jata tdk pasti.

2. Zon hijau(pesakit luar)-Nithiaraj a/l Sennasamy 900414085677,no 37 lorong sungai keramat 1 klang utama

Manakala (3) lagi mangsa masih belum diperolehi butir-butir.

Fakta kes:
Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2330hrs, anggota gerakan terima maklumat dari (1) (P) india maklum ada pergaduhan antara kumpulan lelaki melayu dan kumpulan lelaki India di flat rebana, bukit raja, klang.

Siasatan awal terdapat tiga kejadian iaitu:
1. Pengadu: Thangarajah a/l Mylyaganam, 34 thn, membuat laporan Bukit Raja Rpt 4139/13. Pada 11/07/13 jam l/k 2300hrs, semasa pengadu dirumahnya nampak anak saudaranya (mangsa) iaitu:
1. Shuhendran
2. Parthiban
3. Gunaselan
Telah dipukul oleh sekumpulan lelaki melayu seramai l/k 100 org bersenjatakan batang besi, kayu, parang dan pisau. Saspek lelaki melayu tersebut turut membakar (2) buah m/sikal milik mangsa.

2. Pengadu: Muthamimaran a/l manimaran, umur 16 thn membuat laporan bersabit Bukit Raja Rpt 4240/13. Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2340hrs, semasa pengadu dan kawannya nama Ganesran a/l sekaran berada di depan Pasaraya Econsave Klang telah diserang oleh sekumpulan lelaki melayu l/kurang 30 org bersenjatakan kayu dan besi. Pengadu dan kawannya telah dipukul oleh saspek dan mendapat kecederaan di kepala.

3. Pengadu: Murugan a/l verappan , umur 55 thn telah membuat laporan bersabit Bukit Raja 4241/13. Pada 11.07.13 jam lebih kurang 2330hrs, semasa pengadu dirumah telah terima maklumat mengenai anaknya bernama Prakash telah dipukul oleh sekumpulan lelaki melayu berjumlah seramai 10 org dan m/sikal miliknya telah dibakar.

Hasil siasatan awal mendapati punca pergaduhan adalah berkait satu kejadian (1) lelaki melayu telah ditetak di jalan sg keramat 3, taman klang utama. Siasatan dijalankan dibawah Seksyen 324 KK, I.O insp kartini, IP 1500/13, Bukit Raja Rpt 4209/13.

Kejadian susulan iaitu pada 11.07.13 jam lebih kurang 1930hrs, (1) lelaki melayu kerja berniaga pasar malam telah diugut oleh (1) lelaki India dan saspek lelaki india telah menyepak dan menaburlan makanan peniaga melayu tersebut.
(Tiada laporan polis dibuat)

Tindakan :
Sepasukan anggota polis dari cawangan MPV, Balai Bukit Raja, Balai Bandar Baru Klang dan cawangan jenayah IPD Klang Utara dan dibantu oleh pasukan D7 IPK Selangor. Telah sampai ditempat kejadian dan berjaya mengawal keadaan.
Pemantauan masih dijalankan.
Pihak gerakan telah dimaklumkan supaya mengarahkan MPV dan RCJ supaya membuat rondaan di kawasan yg terlibat.

Terima kasih YDH Dato' / Tuan / Puan.

PT D7 SL
Perhatian.. Ini berita yg baru saya terima.... buat masa ini.. Di minta saudara2 semua berhati2 jika ke kawasan flet rebana.. Ini kerana kejadian pergaduhan antara melayu dn india.. Pd mlm td di katakn seorg lelaki india telah terbunuh dlm pergaduhan itu. Dn info yg saya br terima.. Mlm ini kaum.india dr kapar akan ulang semula pergaduhan mlm td di taman seri cempaka.. Hati2 dn sebarkn kepada saudara mara utk keselamatn.

Sumber: SINI

SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum

Sempena Ramadhan ni, jom kita blogwalking..
hehe..


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan , Semua ! Hehe . Kali ni Fie nak buat segmen simple yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan " . Tujuan Fie buat segmen ni untuk berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam Fie hope sangat2 segmen ini mendapat sambutan meriah .

CARA - CARA NAK JOIN

  1. Follow blog CIK FIE
  2. Like fanpage CIK FIE  
  3. Buat satu entri yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan "
  4. Copy coding entri  yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri 
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri cik fie

                        

Alahaaaiiiii Amar Muazzam :)

Assalamualaikum

alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah
subhanallah.. subhanallah.. subhanallah
allahuakbar.. allahuakbar.. allahuakbar..
(zikir boleh menambahkan pahala dibulan puasa)

Alhamdulillah.. dah 47 hari Amar Muazzam bin Hafiszee melihat dunia..
Semoga Amar Muazzam menjadi anak yag soleh, baik hati, rajin, bijak bestari, handsome, sihat walaafiat, penyayang, hormat menghormati.. pendek kata, yang baik-baik jee.. :) 
Yang penting, sentiasa berada dalam perlindungan dan rahmat Allah swt...
Ameen Ya Rabb.. 

jom tengok koleksi gambar Amar Muazzam
 seluar pendek pujaan hati.. haha

 "cekuken" kata orang jawa..
bahasa melayuya ialah sedu.. 
kesian sangat bila tengok baby sedu.. sakit dada dia..
salah satu cara dan petua orang dulu-dulu, letak kertas, benang kat dahi dia..
aku pon tak tau ape logiknya dalam sains..
tapi, kadang-kadang tu memang menjadi..
boleh hilangla bunyi sedu tu..
orang kata, kalau sedu, maksudnya nak membesar..
hihi.. 

lenanyaaaa dia tidur atas pangkuan..
ade rasa macam  nak lempag tak??
hihi

 senyum dalam gelap..
kadang-kadang, dia senyum bukak mulut luas sangat sampai nampak lidah dan anak tekak.. haha
tapi tak de suara.. korang boleh bayangkan tak??
comel giler..
aku memang tunggu je saat-saat tu..
hilang stress dan penat..

dah panjang dah dia ni..
pakai baju kakak dia.. hehe..
dulu, kakak dia, umur 3-4 bulan baru pakai baju ni..


 yawning.... huarghhhh..
baru bangun tido pon masih menguap lagi ke??? haha
ade rasa nak gigit tak??

bambam kan saya? hihi


tegok tu..
lemak-lemak bawah dagu sedang membiak..
aiyakkk.. hihi..
berkat exclusive breastfeeding.. Alhamdulillah..
peluang fully BF ni aku dapat masa Amar Muazzam dilahirkan..
waktu Ainul Mardhiah dulu, umur 3 hari dah campur dengan susu lembu..
atas sebab-sebab tertentu.. 
Rasa sangat terkilan..

membesar dengan sihat walafiat ye anak-anak ibu.. ngee..

sayang Amar

Wassalam

up